slider top

vrijdag 15 augustus 2014

De aarde zoals je die nog nooit gezien hebt! (Hint: Een reis door de tijdperken)





De aarde bestaat meer dan 4,6 miljard jaar, oftewel 4.600.000.000 jaar als je alle nullen uitschrijft. Het landschap van de aarde is in al die tijd verschoven, op elkaar gebotst en vervormd tot de continenten die we nu kennen. Ook Nederland is gevormd in de verschillende tijdperken die de aarde kent. In deze blog geef ik een beeld van Nederland door de verschillende tijdperken heen.

Je raadde het vast al, maar het rode cirkeltje is natuurlijk Nederland ;-)


Precambrium: 542.000.000 tot 4.600.000.000 jaar terug

Over Nederland in het Precambrium is helemaal niets bekend. Geotechnisch onderzoek heeft niet kunnen achterhalen of en wanneer de bodem is gelegd voor het oppervlakte waar wij nu op leven. Ga er maar van uit dat dit pas later is ontstaan.


Cambrium: 488.300.000 tot 542.000.000 jaar terug

In het Cambrium ontstonden delen van het huidige Belgiƫ, met name wat nu de Ardennen heet. Nederland lag echter nog onder water in dit tijdperk maar zou niet lang daarna zijn eerste verschijning hebben op de wereldkaart van toen.


Ordovicium: 443.700.000 tot 488.300.000 jaar terug

Tijdens het Ordovicium was het vroegere oppervlakte van Nederland onderdeel van een microcontinent genaamd Avalonia. Rond het einde van dit tijdperk botste Avalonia echter tegen een andere microcontinent genaamd Baltica, waardoor een groot deel van Nederland wegzakte onder water. Dit staat bekend als de Brabantdepressie.


Siluur: 416.000.000 tot 443.700.000 jaar terug

De botsingen van microcontinenten zorgden ervoor dat Nederland onder het water kwam te liggen. Dankzij een schaarse toestroming van landvormende grondstoffen als klei, modder en zand kende een deel van Nederland zelfs koraalvorming.

Devoon: 359.200.00 tot 416.000.000 miljoen jaar terug

Het overgrote deel van Nederland was in dit tijdperk boven water gekomen en kende nu een woestijnlandschap, als onderdeel van het Old Red Continent. Later in het Devoon raakte een deel van Nederland vanuit het Oosten echter weer onder water, wat Nederland zijn kenmerkende, modderachtige bodem heeft gegeven.

Carboon: 299.000.000 tot 359.200.000 jaar terug

Tijdens het Carboon onderging Nederland een metamorfose: in het eerste gedeelte van dit tijdperk was Nederland bedekt door een tropische zee rijk aan riffen en zeeorganismen.
Daar kwam echter een einde aan toen de zee werd teruggedrongen door een gebergte waarna een schaakspel tussen land en zee begon. Aan het einde van het Carboon lag Nederland echter volledig boven water.

Perm: 251.000.000 tot 299.000.000 jaar terug

Tijdens het Perm vormden alle continenten van de tijdperken daarvoor samen het reusachtige continent genaamd Pangea, wat langzaam naar het noorden trok. Midden-Nederland lag toentertijd onder water met wat later de Noordzee zou vormen en de omgeving van Drenthe kende actieve vulkanen.

Trias: 199.600.000 tot 251.000.000 jaar terug

In het Trias begon de breukvorming van Pangea. Nederland lag in dit tijdperk op dezelfde hoogte als waar nu de Sahara ligt, maar blijf naar het noorden bewegen. Het oppervlakte van Nederland kende met de ligging aan de onderkant  van een gebergtegebied vorming van rivieren en meren door grote periodes van neerslag.

Jura: 145.500.000 tot 199.600.000 jaar terug

De Hollandse bodem was aan het begin van het Jura wederom onder water te vinden. Gedurende deze periode bleef het echter onrustig in de grond en vonden er veel veranderingen plaats. Waar Nederland aan het begin nog onder water lag, zorgden deze veranderingen ervoor dat de zee zich terugdrong en er zelfs een vulkaan in de omgeving van Vlieland actief werd!

Krijt: 65.500.000 tot 145.500.000 jaar terug

Het Krijt staat bekend om de hogere temperatuur en veel land dat onder water lag door het al het gesmolten ijs. Ook leidde dit tijdperk het einde aan voor de dinosauriƫrs en het ecosysteem van toen. Wat betreft Nederland was het weer een heftige wisseling: Waar Nederland in het vroege Krijt nog bestond uit heuvelruggen en een mix tussen rivieren en land, zorgde wegzakkende grondplaten voor een opkomende zee, wat Nederland wederom onder water legde.

Paleoceen: 55.800.000 tot 65.500.000 jaar terug

Nederland begon dit tijdperk hoe het eindigde in het vroege Krijt: onder water. Naarmate het Paleoceen vorderde, trok de zee zich terug en kwam de landmassa tevoorschijn. Van het zuidoosten werden Limburg en andere regio’s zichtbaar en ook de eerste vorm van de Noordzee was een feit.

Eoceen: 33.900.000 tot 55.800.000 jaar terug

Het broeikaseffect dat heerste op aarde zorgde ervoor dat het water weer veel grond kon dekken, zo ook in Nederland. Het oppervlakte lag op tot 200 meter onder het waterspiegel. De Hollandse bodem werd wederom een mix van klei en zandlagen.

Een sprong vooruit, naar het Holoceen: 11.800 jaar geleden tot het heden


Samenvattend zijn er in de tijdperken na het Eoceen nog enkele overstromingen en droogleggingen geweest wat Nederland heeft gevormd zoals het nu is. De aarde was echter al bijna gevormd tot hoe wij het nu kennen. Aan het begin van het Holoceen was het huidige Nederland nog voor bijna de helft bedekt met water. Maar door onder andere afzetting van zand maakte de zee plaats voor rivieren en meren.
Met dank aan de wetenschap kunnen wij nu terugkijken naar het ontstaan van de aarde. Hier waren diverse disciplines leidend in, zoals de archeologie waarbij fossielen konden worden blootgelegd en onderzocht, maar ook de geotechniek, voor het bepalen van de diverse grondlagen.

De diverse grondlagen zoals Nederland die tegenwoordig rijk is, blijven een belangrijk en onveranderd onderwerp in bijvoorbeeld de bouw. Geotechnisch en geohydrologisch onderzoek wijst hierbij namelijk uit of de grond op een bepaalde plek wel dragend genoeg is voor de bouw.

Bronnen die dit artikel mede mogelijk hebben gemaakt:
http://www.geologievannederland.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/

Hoe belangrijk is klimaattechniek?

De temperatuur regelen met een druk op de knop in een werkruimte, in je eigen leefomgeving of juist in de winkel. Het kan tegenwoordig allemaal. Maar hoe werkt dat dan precies? Dat wordt allemaal geregeld met behulp van de juiste klimaattechnieken.

Wat is nu precies klimaattechniek?

Door de juiste klimaattechniek te installeren bepaal je de temperatuurregeling in een ruimte. Klimaattechniek is tegenwoordig geen simpele instructie meer, maar worden er diverse technieken met elkaar gecombineerd. 

Kan ik dat zelf doen?

Om het klimaat te regelen in een zo genoemde ‘klimaatkamer’ is er specialistische kennis nodig. Een specialist die kennis heeft van de luchttoestand, luchtstromingen, verwarming, koeling en de regeltechnieken.
Een specialist hierin is bijvoorbeeld T & S Klimaattechniek. Zij hebben een jarenlange ervaring in deze branche. T & S is voornamelijk gespecialiseerd in klimaatsystemen voor Datacenters en Utiliteitsbouw.

Waarom is een goed klimaat zo belangrijk?

De temperatuur regelen in een werkomgeving of winkelruimte kan voortaan met een druk op de knop. Door de juiste temperatuurregeling bespaart men veel energie en hoef je dus minder te stoken.
Niet alleen hoef je minder te stoken, het is ook gebleken dat werknemers beter werken wanneer de temperatuur in de werkruimte goed geregeld is. 


Wanneer het bijvoorbeeld te koud is, kunnen werknemers minder goed presteren en ziek worden. Maar wanneer het bijvoorbeeld te warm is kan de werknemer duf worden en dus ook minder goed presteren, maar niet alleen het personeel heeft hiermee te maken, ook de producten die bijvoorbeeld niet volledig kunnen uitharden o.i.d.


Natuurlijk is het voor de werknemers belangrijk dat er een goed werkklimaat is. Maar niet alleen op de werkvloer is het klimaat belangrijk, ook bij bijvoorbeeld een datacenter is het zeer belangrijk dat het klimaat goed is, het moet namelijk niet te warm zijn of te koud. Het hardware in een datacenter moet namelijk ten alle tijden blijven draaien. Een goed klimaat daarvoor is van groot belang, want hoe hoger de temperaturen, hoe vaker de servers uit kunnen vallen.

Source: T&S Klimaattechniek

Kortom, een goed klimaat is voor meerdere doeleinden van groot belang. 

De reden dat ik hierover schrijf is omdat ik laatst een artikel las over klimaattechnieken en ik hier eigenlijk niet echt het belang in van zag, totdat ik ging lezen hoe belangrijk het klimaat dus daadwerkelijk is.

donderdag 31 juli 2014

Nieuw en innovatief; 3D printen

Een nieuwe printer op de markt klinkt misschien niet zo spannend, maar nu is er de 3D printer!

Make it real

Rapid Prototyping, Rapid Manufacturing oftewel 3D printen. Hierbij wordt een digitaal bestand vanaf de computer doorgestuurd naar de printer die dit omzet naar een tastbaar object. Dus in plaats van het hebben van een foto of plaatje van een voorwerp, heb je nu het voorwerp echt in handen.
Niets nieuws
de 3D printer bestaat al zo’n 25 jaar. Maar waarom is het nu dan zo in?
Het 3D printen wordt toegankelijker voor de gewone consument. Het is betaalbaarder en de apparaten zijn van betere kwaliteit. Het is zelfs mogelijk om een 3D printer thuis te krijgen.

Hoe gaat 3D printen in zijn werk
















Op de computer heb je een foto van een voorwerp die je graag als object wilt hebben. Net als met gewoon printen stuur je van je computer het bestand naar de 3D printer. De 3D printer maakt er vervolgens een tastbaar object van.


Print away!

De technieken verbeteren steeds en de ontwikkeling gaat verder. Tegenwoordig kan een 3D printer al meerdere materialen printen. Denk hierbij aan het printen van zilveren oorbellen, chocolade, ipad hoesje en noem maar op. Het leuke is dan ook dat je zelf custom spullen kan maken. Maak een ontwerp op de computer en printen maar!

Is het je nog iets te mooi om in huis te halen? Steeds meer en meer bedrijven die printservice aanbieden, doen ook aan 3D printen.

woensdag 14 mei 2014

Een dagje in Zaandam

Bijzondere objecten: hijskranen, het blijven prachtige installaties. Voor mij, als fan van techniek, zijn hijskranen gigantisch. Ik ben eigenlijk altijd al onder de indruk geweest van alles omtrent techniek, hijskranen, bulldozers en bouwprojecten. Ik vond het allemaal super, laatst zag ik een hijskraan op zee. Deze zogenaamde offshore cranes, zijn erg groot en doen al het werk op de zee. Ze bouwen olieplatformen of helpen bij droogleggingen.

De offshore crane die ik zag was bezig met een olieplatform project en was flink in de weer. Via via ben ik later in contact gekomen met het bedrijf dat deze kranen maakt. Het was, tot mijn verbazing, gelegen in Zaandam en heette Kenz Cranes.


 Bezoekje van goud

Aangezien dit bedrijf Nederlands was en ik erg fan ben van kranen, besloot ik mij meer te gaan verdiepen in dit bedrijf. Op hun website vond ik al veel informatie over de projecten en diensten. Na het grondig bekijken van de website besloot ik mijn stoute schoenen aan te trekken. Ik belde het bedrijf en vroeg of ik eens langs mocht komen voor een rondleiding. Ik legde goed uit dat ik al jarenlang geĆÆnteresseerd was in techniek en dat ik er graag eens rond wilde kijken. Tot mijn verbazing was het antwoord zonder na te denken: Natuurlijk, leuk!

Met de auto vertrok ik een week later richting Zaandam, na binnenkomst werd ik voorgesteld aan iemand van de afdeling marketing. Ik was met nog een aantal personen, we begonnen meteen met de rondleiding. Eerst kregen we enkele kantoren te zien, daarna bewogen we ons tot de werkhal. Hier werden de kranen in elkaar gezet, onderhouden en bewerkt. Dit bedrijf doet niet alleen onderhoud van offshore cranes, ze vervaardigen de kranen ook. Bedrijven kunnen hun specifieke wensen doorgeven en aan de hand van deze eisen kunnen zij een kraan bouwen. We kregen tijdens de rondleiding ook diverse uitgevoerde projecten te zien. Gelegen in Zaandam, maar opererend over heel de wereld. Ik zag foto’s in de sneeuw, in China en Afrika. Diverse grote partijen (waaronder BP) hebben hier hun kraan afgenomen. Ik wist dit niet goed, maar vond het prachtig om te zien.

Na deze rondleiding mochten we nog diverse mensen binnen het bedrijf spreken, dit vond ik eigenlijk het meest interessant. Zo kwam ik nog meer te weten over hun beroep, de diversiteit aan werkzaamheden en het bedrijf.

Al met al was dit een enerverende dag, die ik voor geen goud had willen missen!

donderdag 23 januari 2014

Ziggo heeft mij geholpen!



Een tijdje geleden ben ik verhuist naar Amsterdam om daar mijn studenten tijd door te brengen. De verhuizing was nog een hele opgave maar uiteindelijk zit ik nu heerlijk op m’n plekje in hartje Amsterdam. Alles was aangesloten alleen mijn tv nog niet, dit moest via de kabel gaan. Na wat onderzoek op internet ben ik terecht gekomen bij Ziggo. Ziggo is de grootste aanbieder op het gebied van kabeltelevisie in Nederland.
Daarnaast beschikt Ziggo over interactieve TV. Ziggo is de eerste aanbieder van Interactieve tv waarbij je geen extra benodigdheden nodig hebt. Interactieve tv is een vorm van digitale TV waarbij je zelf bepaalt wanneer je welke programma’s kijkt. Dat betekend dat je jouw favoriete show, series en wedstrijden kan bekijken wanneer het jou uitkomt. Ik vond dit echt ideaal, ik maakte lange dagen op school en s ’avonds werk ik in een restaurant. Wanneer ik dan thuis kwam was er niks meer op televisie. Daarnaast kun je ook nog live uitzendingen op pauze zetten, allemaal zeer handig!
Uiteindelijk heb ik mijn telefoonnummer achtergelaten op de website, zodat de medewerkers van Ziggo contact met mij op konden nemen. Binnen 10 minuten werd ik terug gebeld door een zeer vriendelijke mevrouw. Na veel uitleg had ik mijn abonnement afgesloten en werd het pakketje drie dagen later thuis bezorgd.


Telinfo


Toen ik er tijdens het installeren niet uit kwam, had ik spoedig het telefoonnummer van Ziggo klantenservice nodig. Telinfo heeft mij daar uitstekend mee geholpen. Een telefoontje naar Telinfo en ik werd direct doorverbonden! Telinfo kan jou spoedig in contact brengen met het bedrijf waar jij naar op zoek bent.
Klantenservice Ziggo
Toen ik de klantenservice van Ziggo aan de telefoon kreeg, hebben zij mijn vraag uitstekend beantwoord en mij stapsgewijs geholpen met de installatie. Ik kan alleen maar vol lof over de service van Ziggo praten.
Ik heb nu al een hele tijd plezier van Ziggo daarnaast ben ik erg tevreden over de werking van het apparatuur. Daarnaast hanteren zij goede prijzen, die je ook als student goed betalen kan.

Wat zijn uw ervaringen met Ziggo? Of bent u aangesloten bij een andere aanbieder? Ik ben erg benieuwd!