slider top

maandag 30 december 2013

Wat te doen met bodemverontreiniging?

Wat is bodemsanering?

Je hoort wel eens in het nieuws iets over bodemverontreiniging in Amsterdam. En dan daarna staat er vaak iets over bodemsanering. Hoe gaat bodemsanering in Amsterdam in zijn werk? Ik ga in deze blog proberen antwoord te geven op deze vraag.

Bodemverontreiniging

Bodemsanering kun je uitleggen als het proces om een stuk grond vrij te krijgen van bodemverontreiniging. Dan hoor ik u het afvragen, wat is bodemverontreiniging? Bodemverontreiniging is door mensen aan- of ingebrachte stoffen of materialen die normaal gesproken niet in de bodem of in het grondwater zitten. Deze stoffen kunnen leiden tot schade aan het ecosysteem.

Bodemsanering

Om de grond ‘bodemverontreiniging’ vrij te krijgen bestaan verschillende methoden en technieken. Hoe de bodemsanering plaatsvindt hangt af van de plaats, ernst van de vervuiling en de plaats van de vervuiling. Daarnaast is ook de functie van de bodem (industrie, landbouw of wonen) van belang bij de keuze van uitvoering.
Je kan de verschillende technieken onderbrengen in 3 groepen:
1.       In-situ – de bodemverontreiniging wordt ter plekke verwijderd.
2.       On-site – het afgraven van de verontreinigde grond en ter plekke reinigen en direct terugstorten.
3.       Ex-situ – het afgraven van de verontreinigde grond en afvoeren voor reiniging ergens anders.

Voorbereiding

Voordat u begint met bodemsanering is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:
-Kappen van bomen: het kan per gemeente verschillen of u een vergunning nodig heeft voor het kappen van bomen
-Slopen van bouwwerken: op grond van de gemeentelijke bouwverordening is vaak een omgevingsvergunning nodig voor het slopen van bouwwerken
-Aanwezigheid van beschermde plant- en diersoorten: in de Flora- en faunawet staan redelijk wat beperkingen ten aanzien van beschermde plant- en diersoorten
-Sanering op archeologisch waardevol gebied: dit is terug te vinden in de Monumentenwet 1988, Wet ruimtelijk ordening en het bestemmingsplan van de gemeente. Het beste is om u te wenden tot de gemeente waar u aan de slag gaat
-Aanwezigheid van explosieven in het gebied: indien er een vermoeden is van aanwezigheid van explosieven kan er mogelijk een vooronderzoek nodig zijn. Er als er explosieven worden gevonden is het van belang om de politie in te schakelen.

Uitvoering

Bij de uitvoering is het van belang om rekening te houden met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Tevens is het van belang om te weten dat het transport van afvalstoffen gemeld moet worden. Dit staat vermeldt in de Wet milieubeheer, hoofdstuk 10!

Hebben jullie wat gehad aan deze blog over bodemsanering?